Grannpåverkan

Jag har tänkt på det några gånger tidigare, men det har aldrig slagit mig hur mycket mitt liv påverkats av vilka grannar jag hade i Bygdsiljum när jag växte upp.

De som känner mig borde veta att jag är, eller åtminstone har varit ett stort Star Wars-fan. Jag minns fortfarande när jag för första gången såg rymdimperiets stormtrupper borda Tantive IV och ta prinsessan Leia tillfånga. Den gick på TV, men jag för liten för att få se hela filmen. Det dröjde några år till innan mina grannar på ett inte helt lagligt, men fruktansvärt oskyldigt sätt hade VHS-kopior av alla tre filmerna.

Den sommaren, när grannarna var ute och lekte, satt jag inne i deras vardagsrum och sträcktittade på filmerna, nästan varje dag. Barn har en förmåga att titta/lyssa/läsa samma sak om och om igen utan att bli uttråkade, och för mig var det Star Wars som fick mig att glömma allt annat. Okej, jag kanske redan var Star Wars-intresserad men det var alla på den tiden. Hade det inte varit för grannarna så skulle mitt intresse förmodligen falnat med tiden. Istället fick det bli en stor del av min uppväxt. Även idag tittar jag TV-serier med Star Wars-tema (Clone Wars) och köper godtroget varje ny version av filmerna. Apropå det ska jag nog ta och titta på A New Hope i morgon.

När jag blivit lite äldre, och inte längre hade tålamod att se filmer dagarna i ända så haded mina grannar skaffat ett TV-spel. Att de köpte ett SEGA Master System var nog mest en slump, men valet av SEGA smittade av sig på mig. Innan jag hade råd att skaffa ett eget (så här i efterhand har jag insett att jag växt upp rätt fattigt, men det förstod jag inte då) så spenderade jag många, långa och rätt sena kvällar hos mina grannar, där jag satt och spelade allt från Wonder Boy-spelen till Ghost Busters. Wonder Boy III – The Dragon’s Trap och Psycho Fox var och tillhör fortfarande mina favorit spel. Senare köpte jag ett eget Master System, vilken följdes upp av ett Mega Drive, en Game Gear och slutligen även ett MegaCD att koppla till min Mega Drive. Jag var även på vippen att köpa en Dream Cast, men vissa omständigheter fick mig att avstå.

Den tredje, och kanske största indirekta påverkan mina grannar haft på mitt liv är val av datormärke. Det kanske inte låter som en stor grej, men Atari har haft en stor roll i mitt liv allt sedan jag satt hos mina grannar och spelade Starglider och ritade bilder i NeoChrome. Nu vet jag inte hur mycket påverkan grannarnas datorval hade på pappa när han köpte sin atari i slutet av åttiotalet, men jag minns hur han följde med någon gång och tittade på den.

När jag sedan fyllde femton önskade jag mig en egen Atari STe istället för en moped, som var kutym bland alla femtonåringar där jag växte upp. Så här 20 år senare har jag en ganska diger samling gamla Ataris, utan att egentligen samlat på dem. De flesta har jag fått ärva från vänner som ville göra sig av med dem, men inte hade hjärta att skrota dem, och jag har tacksamt tagit emot dem. De senaste åren har dock mina Atari-aktiviteter gått i stå, men jag har fortfarande min 20 år gamla STe framme på skrivbordet och ibland får den gå varm när jag vill spana in något gammalt demo, mest av nostalgiska skäl.

Med andra grannar hade hade jag varit en helt annan person. En som inte vore jag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.